10 Aralık 2019 Salı

Gümüşhane'den Doğu Ekspresi Nasıl Yapılır?


Merhaba 😊


         Bu hafta sonu kız kıza şahane bir Doğu Ekspresi yaptık. O kadar eğlendik ki, sanırım uzun zamandır bu kadar gülüp bu kadar yorulmamıştım. Bizim ki kısa süreli bir tren yolculuğu olsa da bence yeterliydi. Asla 24 saat dayanabileceğimi sanmıyorum zaten şahsım adına 😄

         Yolculukla ilgili fotoğrafları, videoları instagram sayfamda paylaştıkça sorular da doldu taştı doğal olarak ve herkesin merak ettiği önemli noktaları detaylı bir şekilde paylaşma ihtiyacı duydum.

Öncelikle bilet hususu tabi ki. Nasıl alınıyor bu biletler?

          Şöyle ki, öncelikle gideceğimiz tarihi belirliyoruz. Eğer gideceğimiz tarih önümüzdeki 1 ay içerisindeyse muhtemelen seferler açılmıştır. Çünkü seferler 30 günlük olarak açılıyor. Yani bugün 10 Aralık olduğuna göre Ocak ayının 8ine kadar açılmıştır. Yarın da Ocak ayının 9u açılacaktır. O yüzden önce gideceğiniz tarihi belirleyin sonra 30 gün öncesinde gece 12den sonra geçin laptopunuzun karşısına https://ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr/ sayfasını sürekli yenileyin. Seferler açılır açılmaz da hooop biletinizi hemen alın. İşte bu kadar basit!



          Artık Doğu Ekspresi seferleri ikiye çıkarıldı. Biri Turistik biri normal. Turistik olan pahalı 480 tl civarı ve 2 kişilik yataklı vagonlardan oluşuyor. Ve her durakta 2 saatlik bekleme süresiyle, uğradığı şehirlerde de gezme şansı veriyor. Ankara’dan Kars’a 2 kişi gitmeyi düşünüyorsanız tercih edebilirsiniz. Diğeri normal koltuklu ve kuşetli vagonlardan oluşan Doğu Ekspresi. Bildiğimiz yurdum ekspresi yani, her durakta en fazla 5 dakika bekleme süresi var. Kuşetli vagon 4 kişilik odalardan oluşuyor. Ve bu koltuklar yatak haline getirilebiliyor. Trende temiz yastık ve nevresim takımı veriyorlar. Kısa süreli bir tursa sizinkisi de kuşetliyi tercih edebilirsiniz bence.


Kars - Ankara seferleri ve ücretleri


           Biz 8 kişiydik ve 1 kuşetli 4 tane de koltuk aldık. Kuşetlide de 6 kişi çok rahat bi şekilde oturduk, zaten mesafemiz de kısa olduğu için hiç rahatsız olmadık.





           Neyse en başa dönecek olursak; Gümüşhane’den doğu ekspresi düşünenler bu yazımı mutlaka okusun, tam bir paket program yaptık. Öncelikle şunu söyleyeyim, herhangi bir turla gitmedik, ama Salan Tur’un katkılarını da hafife alamayız (bakınız benim soy ismim). 😁









        Gece bir buçuk otobüsüyle Gümüşhane’den Kars’a giden Iğdırlı Turizm’in 2+1 otobüsüyle yolculuğumuza başladık, gayet yorucuydu onu söyleyeyim. Yani daha doğrusu otobüste uyuyamayanlar için yorucu olabiliyor. Yoksa otobüs gayet rahattı. Sabah 7 gibi Kars otogarında indik, servisle öğretmen evine geldik. Eşyalarımızı bırakıp, önerilen bir kahvaltı mekânına geldik. Boğatepe Köy Ürünleri Kahvaltı Salonu.  Burası gerçekten hem şahane bir dükkân, hem şahane bir kahvaltıcı. Çeşit çeşit peynirler, ballar ve reçellerle gönlümüzü fethetti diyebilirim. Aynı zamanda peynir, yağ alışverişinizi de buradan yapabilirsiniz ve en güzel tarafı da adresinize kargolamaları. O gün verdiğimiz siparişler biz Gümüşhane’ye döndüğümüzde adresimize gelmişti bile. Bu arada gravyer peynir alacaksanız tadmadan almayın, mesela kızlar pek beğenmediler ama ben rayihalı peynir tadını sevdiğim için gravyeri de beğendim.

        Oradan çıktıktan sonra taksi tutup önce Çıldır Gölü sonra Ani Harabeleri ve Kars müzesini kapsayan bir gezi rotası belirledik. Aslında belediyenin Çıldır Gölü servisleri varmış ama biz gittiğimizde henüz servisler başlamamıştı, iyi ki de başlamamıştı çünkü servisle gitseydik dönüşümüz geç olacaktı ve Ani Harabelerini göremeyecektik. Taksi tutmak o açıdan çok daha iyi bence. Çıldır Gölüne gelecek olursam, devasa büyük bir göl. Biz gittiğimizde tamamı donmamıştı. Fakat bir kısmı donmuştu böylece iki halini de görmüş olduk, ne kadar şanslıymışız ya Şans demişken gerçekten de o kadar güzel bir tarihte gitmişiz ki hem hava mükemmeldi hem her şey yolunda gitti, Çıldır Gölünün  hem donmuş halini hem donmamış halini gördü ve tren yolları da karlıydı.



           Ne diyordum, işte Çıldır Gölünün o donan kısmında kızak da yaptık. Çok değişik bir deneyimdi benim için, mutlaka yapın çok keyifliydi. Bazen çatır çutur sesler gelse de , içimizi titretse de hiçbir şey olmadı çok şükür. 


                   Sonra Ani Harabelerine doğru yol aldık. Açıkçası Ani Harabeleri bana çok da görülesi bir yer değilmiş gibi gelirdi fakat hayır mutlaka görülmesi gerekiyormuş. Ya siz de Ani Harabeleri deyince iki üç tane yıkık dökük yapı mı sanıyorsunuz bilmiyorum ama ben öyle sanıyordum, yanılmışım. Kocaman bir yer, ki en az 1 buçuk saatte gezilecek kadar kocaman ve bi kaç metre ötesi Ermenistan. Orda bir köy var yakında ama o köy bizim köyümüz değil. Çok değişik duygular. Harabeler de aşırı etkileyici. Yani kısaca farklı bir atmosferi vardı. Mutlaka vakit ayırmaya çalışın. Ama derseniz ki, sadece bi yere gidebilirim, vaktim yok, -çünkü ters istikametteler, o zaman Çıldır Gölü tercihiniz olsun derim. Özellikle de donmuşsa. Şunu da ekleyeyim Ani Harabelerinin girişi 12 tl civarıydı ama öğretmenlere giriş ücretsiz. Eğer öğretmenseniz muhakkak kimlik kartınız yanınızda olsun.


          Sınırlar bana her zaman etkileyici gelmiştir. Ani Harabelerini gezerken de , karşıda Ermenistan köyüne bakıp düşünmeden edemedim, yani 10 dk ötesi farklı bir dil, farklı bir ırk, farklı bir kültür. Ve hatta birbirine düşman iki millet. Çok garip değil mi? İnsanoğlunun çektiği bir tel tüm bu ayrımlara sebep olan. Sonra harabelerdeki yıkık dökük evler, kimbilir ne yaşanmışlıklar , ne anılar vardı oralarda. Hangi hayaller kurulmuş, hangi korkular yaşanmış, hangi çocuklar o eşiklerden geçmişti kimbilir bir zamanlar. 


Neyse dalmayalım düşüncelere diyeceğim ama sırada çok çokkk daha etkileyici bir müze var. Ki burda duygular gerçekten şelale. Kars Harp Müzesi. Sarıkamış şehitlerinin canlandırıldığı, anıldığı, savaş malzemelerinin bulunduğu çok etkileyici bir müze. İnsanın içine işliyor. Duygulanmamak elde değil. Görmeden anlamak mümkün değil. Emek verenlere bir kez daha buradan teşekkür ediyorum. Tarihimizle bağlarımızın kopmaması için bu müzelere kesinlikle ihtiyacımız var.
Müzeden sonra yemek yemek için gene çok önerilen bir mekana gittik. Kaz Evi. Çok hoş, güzel, otantik bir mekan ve çok da ilgililer. Yemekleri de güzel ve tabi pahalı , yani kaz eti zaten pahalı bir şey , daha önce kendim alıp evde pişirmiştim, çok ahım şahım bulmamıştım bi de yerinde yiyeyim dedim gene de fikrim değişmedi, bence tavuk etinden çok çok da aman aman bir farkı yok. Yani o kadar para vermeye bence değmez. Piti diye de bir yemek denedik, o da koyun etli nohut yemeği işte başka bir esprisi yok. Reyhan şurupları çok iyiydi ve ısırgan çorbası da değişikti. Bi daha gitsem orda yer miyim yemem ama ilk kez gidiyorsanız denemeniz gerekir.













    Karsa gelmişken elbette Kafkas dans gösterisi izlemeden dönmeyin. Hayatımda izlediğim en muhteşem gösterilerden biriydi. Çok beğendik, hayran hayran izledik. Bunun için de Kaz Evinden sola dönüp az yürüyünce karşınıza çıkacak olan Kale Kafe Restorandı tavsiye edebilirim. Canlı müzik, aşıklar ve Kafkas dans gösterisi 50 tl verdik. Çay ve patlamış mısır ikram ettiler. Ve günü böylece kapattık. 


        Konaklama için öğretmenevini tercih ettik. Hem merkeze yakın hem de fiyat olarak uygundu. Öğretmen olduğumuz için 60 tl ücret ödedik. Öğretmen ya da memur değilseniz de 72 tl ödüyorsunuz. Karsta daha lüks ve otantik bir konaklama yapmak isterseniz de seçenekler mevcut. Örneğin Hotel Katerina Sarayı bunlardan biri. Hem tarihi bir bina olması hem de konum itibarıyla en çok önerilenler arasındaydı. Fakat biz konaklamaya 300 – 400 tl vermek istemediğimiz için tercih etmedik.

         Kars kalkışlı tren seferi sabah 8de olduğu için ertesi gün gene erkenden uyanıp yola düştük. Bu arada biz genelde şehir içinde hep yürüdük , zaten her yer yakın diyebilirim. Öğretmen evinden tren garı da yaklaşık 15 - 20 dakika yürüme mesafesinde. 


    
           Gara mutlaka biraz erkenden gidin ve trene binmeden önce adettendir , doğu ekspresi tabelasıyla fotoğraf çektirin.



           Tren yolculuğumuz Erzurum’a kadardı. Çok keyifli geçti. Tabi keyifli geçmesinde yol arkadaşlarınızın etkisi çok büyük. İnsan arkadaşını yolda tanıyor. Hepimiz uyumlu ve eğlenceliydik. Doğal olarak da çok eğlendik, hepimize bu mola çok iyi geldi. O yüzden seçeceğiniz kişileri özenle seçin 😬Bi de güzel fotoğraf çekenlerden seçin 😜  Kompartımanı süslemek için de çeşitli materyaller yanınıza alın. Şerit led, mum , fotoğraf asmak için mandallı ip, minik ev süsleri ... vs... Maksat fotoğraflar güzel görünsün 😅


            Trenin restoranı var fakat biz önceki akşamdan marketten kahvaltılıklarımızı aldık trende muazzam bir kahvaltı hazırladık. Sadece çayımızı restorandan aldık. Çay 3 tl idi, kahve 5 tl. 

Trenin restoranı


       Erzurum’da da sadece Erzurum evlerine gittik. Hepimiz daha önce Erzurum’u gezmiş olduğumuz için açıkçası orda dolanmadık. Ama tabi ki cağ kebabı da atlamadık J Sonrasında da alışveriş merkezinde takıldık. 7buçukta da otobüsümüze binip Gümüşhane’ye döndük. Bizim hızlandırılmış Doğu Ekspresi maceramız bu kadardı. Aşağıya kısaca masraflarımızı da ekleyip, yazımı bitiyorum. Sorulanız varsa yorum bırakabilirsiniz. Detaylı fotoğraf ve eğlenceli videolarımızı incelemek isterseniz de instagram hesabımı inceleyebilirsiniz ( @zuzyy )

      Pek yakın zamanda Youtube kanalımda da detaylı bir video paylaşacağım. Ordan da izleyebilirsiniz.

Masraflar:
Gümüşhane – Kars Otobüs 90 tl
Kars – Erzurum kuşetli vagon 38 tl
Kars – Erzurum koltuklu vagon 18 tl
Erzurum – Gümüşhane Otobüs 40 tl
Karsta kahvaltı 30 tl
Trende kahvaltı (kendimiz aldığımız malzemelerle bize düşen kişi başı miktar) 30 tl
Karsta akşam yemeği 60 tl
Çılır Gölü – Ani Harabeleri taksi ücreti 100 tl
Kale Cafede canlı müzik ve Kafkas gösterisi 50 tl
Ani Harabeleri Giriş 12 tl
Çıldır Gölü Kızak 20 tl
Erzurum’da yeme içme 50 tl

Diğer önemli bilgiler :
Çıldır Gölü Servis Sorumlusu  05354144466
Kars’ta tuttuğumuz taksici Nesip bey 05425846687
Kars Kale Cafe Telefon Numarası 05389587610 (rezervasyon için gerekli olabilir)
Kars Öğretmenevi Telefon Numarası 04742120049


      Bizim Doğu Ekspresi maceramız böyleydi. Umarım faydalı bir yazı olur ve tüm Gümüşhane bu yazıdan etkilenerek Doğu Ekspresi yoluna düşer 😀 Salan Tur ailesi olarak yeni turlarda görüşmek üzere diyor ve en az bizim kadar eğleneceğiniz turlar yapmanızı diliyoruz 😜 

Sorularınızı instagram hesabım üzerinden sorabilirsiniz. Seve seve cevaplamaya çalışırım.

Görüşürüz. ✋

Yol Açık, Yol'a Çık!

29 Mart 2019 Cuma

Scratch 3 ile Yılan Oyunu Yaplaım.


SCRATCH 3 YILAN OYUNU
Oyunun bitmiş haline   https://scratch.mit.edu/projects/297190167/   burdan ulaşabilirsiniz
1-  Önce sahnemize karakterlerimizi ekleyeceğiz ama karakterlerimizi eklemeden önze dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var.
             Birincisi kafa karakterini çizerken önce çizim ekranını büyültmemiz gerekiyor ve karakteri çizim alanının ortasındaki yuvarlağı ortalayacak şekilde çizmemiz gerekiyor.
       İkincisi ise çizgi rengi kullanmamalıyız, yani taslak kısmını 0 olacak şekilde ayarlamalıyız.


2- Kafayı bu şekilde çizdikten sonra, kopyalıyoruz ve gövde karakterini oluşturuyoruz. Bu şekilde 1 kafa 1 gövde karakterimiz olacak, isterseniz isimlerini de değiştirebilirsiniz


1   3-Yeniden Kafa karakterine dönüyoruz ve çizim alanından dil ve göz çiziyoruz.

    4- Son olarak Fare karakteri ekliyoruz. Ve karakterlerimizi son hali şu şekilde oluyor.


          5- Yılan fareyi yedikçe puan kazanmasını istediğimiz için bir Puan değişkeni oluşturuyoruz.

      6- Sırasıyla kodlarımızı yazmaya başlayabiliriz. Kafaya yazacağımız kodlar şu şekilde olacak.



      7- Gövdeye yazacağımız kodlar şu şekilde olacak.






       8-Son olarak Fare kodunu yazıp oynamaya başlayabiliriz.

 

SSoru ve önerilerinizi yorum olarak yazabilirsiniz. 

26 Mart 2019 Salı

Scratch 3 ile Hesap Makinesi Yapalım


SCRATCH 3 İLE HESAP MAKİNESİ

     Projenin bitmiş halini https://scratch.mit.edu/projects/297210502/ bu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
    
1- Karakterlerimizi çizim alanından çizerek oluşturalım. 0 dan başlayarak 9 a kadar bütün rakamları karakter olarak çiziyoruz. Ya da Kuklalarda olan karakterleri de kullanabilirsiniz. Çizmek için önce kareyi çizip içerisine rakam yazabilirsiniz.



2-   Ekran , Formül ve İlk Sayı olmak üzere 3 tane değişken oluşturalım. Fakat sadece Ekran değişkenini görünür yapalım, sahnede görünmemesi için İlk Sayı ve Formül değişkenlerinin tikini kaldıralım.


3-  Sırasıyla kuklaların kodlarını yazmaya başlayalım. Önce rakamların kodlarını aşağıdaki gibi yazalım.



4-   Sil Kuklasının kodunu aşağıdaki şekilde yazalım.





5- Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme kuklalarının kodlarını aşağıdaki şekilde yazalım.



6-   Eşittir kuklasının kodunu aşağıdaki şekilde yazınız. Ve Hesap Makinenizi kullanmaya başlayabilirsiniz =)



Sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

Scratch 3 le Elma Toplama Oyunu


SCRATCH 3 ELMA TOPLAMA OYUNU


Projenin bitmiş halini   https://scratch.mit.edu/projects/297189515/ burdan inceleyebilirsiniz.

  1. Sahnemizi ve karakterlerimizi ekleyelim. İstediğimiz dekoru ekleyip , bir sepet , dört tane elma eklememiz yeterli olacaktır.













 
    2. Puan ve Süre Değişkenlerini oluşturalım.






3.  Sahnemizin son hali şu şekilde olmalı.








     4.   Elmalara yazmamız gereken kodları yazalım ;



5. Sepete yazmamız gereken kodları yazalım ;



Oyunu oynamaya başlayabilirsiniz =)