3 Aralık 2015 Perşembe

Erzurum'da 1 Gün

İşten, güçten, soğuktan pek gezmeye vaktimiz olmasa da, seminer dolayısıyla güpgüzel bir 5 gün geçirdim Erzurumda. Zaten benim için ayrı bir yeri vardır bu şehrin. Üniversite sebebiyle bir 5 yılımı geçirdim. Severim kendisni =)
Erzurum soğuktur. Çok soğuktur. Anlatılmaz yaşanır. Hatta her gittiğimde 'Ben burda 5 yıl nasıl donmadan yaşamışım ya' diye düşündürür. Ama tabi gençliğimin en tecrübesiz, en enerjik, en takıntısız yıllarını geçirmiş olmam nedeniyle özeldir de benim için.
Peki Erzurum'da ne yapılır? Çok şey beklenmemesi gerekirken diğer yandan küçük şehirlere nispeten daha çok seçeneğin olduğu bir şehir Erzurum.
Bi kere Erzurum'a kışın gidilecekse soğuğun her türlüsünü göze alıp, kazak ,kaban ne varsa toplayıp öyle gidilmeli baştan söyleyeyim :)


Ve tabi kışın Erzurum'a gidilecekse mutlaka kayağa da gidilmeli , zaten dağ şehre o kadar yakın ki, gitmeden dönmek olmaz.
Palandöken

1 gün mutlaka Palandökende kayağa ayırabilirsiniz. Eğer kayak bilmiyorsanız , eğitmen tutup orda öğrenebilirsiniz ya da kızaklarla eğlenebilirsiniz. Ama mutlaka eğlenirsiniz. Kayak takımınız yoksa dert etmeyin orda kiralayabiliyorsunuz. Biraz tuzlu ama değiyor.

Dağa çıktınız diyelim dönüşte şehre inmeden Abdurrahman Gazi türbesine dönün ve mutlaka sihirli yolda aracınızın kontağını kapatıp boşa alın o eğimden çıkışını izleyin =) Bir rivayete göre Erzurum'a gidip de türbeyi görmeden dönerseniz yolunuz tekrar Erzurum'a düşermiş :) Öyle diyorlar ;)




Sonrasında tarihi bir yer görmek istiyorsanız, tabyalara uğramak lazım. 93 harbinden kalan tarihi bir yapı. Görülesi ve etkileyici. Hatta o dönemden kalma duvarda kan izlerinin olduğu söylentiler arasında.
 
 
Pencerenin altındaki kırmızılık 93 harbinde şehit olan askerlerin kan izleri

Tabyalar
Nenehatun'un mezarı da burada bulunuyor.



Sonrasında Erzurum kongresinin yapıldığı, kongre binasını ziyaret edebilirsiniz. Bu bina bir kaç yıl öncesine kadar liseydi fakat artık restore edilmiş, kongre odası düzenlenmiş ve ziyarete açılmış. Yeni yeni düzenledikleri için sadece göstermelik olarak bir kongre odası vardı.


Kongre salonu

Sonrasında meşhur oltu taşı için taşhana geçilir. Güzel güzel tesbihlere , yüzüklere, gümüşlere muhakkak göz atılır. Kısa bir alışveriş molası verilebilir :)




Ve tabiiii bu kadar gezmeye güzel bir yemek arası iyi gider. Erzurum'un meşhur cağ kebabını da yemek lazım. Gelgör cağ kebap ve Muammer usta söylentilere göre güzel cağcılar. Gelgörü biz denedik çok da beğendik. Cağ kebap ayrı bir lezzet zaten tarifsiz mutlaka denenmeli.

Gelgör Cağ kebap

Ve tabi yemeğin üstüne gene Erzurumun meşhur tatlısı kadayıf dolması olmazsa olmazımız =)

Kadayıf Dolması

Yemekten sonra bir kahve molası için de bir sürü kahveci olmasına rağmen en güzel yer Erzurum Evleri , uğramadan asla dönmeyin, hatta mantısını, tandır kebabını da bi yiyin benim yerime de :)





Ve sonrasında günü canlı müzikle kapatmak isterseniz Daşhane de bunun için uygundur =)


Daşhane
Tüm bunların dışında hem şehir merkezinde hem şehrin biraz dışında alışveriş merkezleri, güzel restoranlar, oturulacak mekanlar mevcut.
Erzurum , soğuk ama benim içimi hep ısıtan bir şehir olmuştur. Aynı zamanda da doğunun en güzel , en görülesi ve en tedirgin etmeyen şehirlerinden biri.
Benim için seminer bahane, gezmek şahane oldu =) Ekip de müthiş olunca tadından yenmedi, iş arası kısa tatil tadında güpgüzel 1 hafta geçirdim diyebilirim. Zaten 1 hafta da fazlasıyla yetti. Hem eğitildik hem gezdik hem de yedik içtik =)

Bol gezmeli , görmeli iyi günler =)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder